”Israel vill också skicka hemliga kvantmeddelanden – bygger eget system”

”Meddelanden som är omöjliga att avkoda är helt klart en eftertraktad vara. Nu får Kinas kvantkryptering konkurrens från ett israeliskt universitet.”

**

Utdrag

Förra sommaren sköt Kina upp världens första satellit för kvantkommunikation. Häromveckan lyckades de skicka kodade meddelanden som är mer eller mindre omöjliga att hacka. Nu har de fått konkurrens från ett israeliskt universitet som ska bygga eget nationellt system för kvantkommunikation. Hebrew University i Jerusalem tog hem ett anbud värt omkring 20 miljoner kronor.

Målet för projektet är att få fram inhemsk expertis och teknik som kan avkodas enbart av rätt mottagare. Alltså ett slut på tjuvlyssningsförsök och fram för stärkt integritetsskydd och säker nationell it-infrastruktur. Anledningen till att man vill ha ett nationellt system är att de kommersiella alternativ som finns är för outforskade.

System som tas fram på universitetets Quantum information science centre kommer att använda enskilda fotoner som representerar kvantbitarna. Alltså de beståndsdelar i kvantfysiken som kan anta värdet 0 och 1, där en vanlig bit är 0 eller 1. Kvantbitarna gör det möjligt att genomföra beräkningar på ett sätt man inte gjort tidigare, och som inte är möjliga med de kommunikationssystem som finns i dag. Inte ens med superdatorer, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Mer information »

Kaspersky öppnar Jerusalem Future Tech Lab (2017) » 

Postad av on jun 19 2017. Filed under Cybersäkerhet, Teknik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Tel AvivKartor och satellitbilder i Israel

SÖK A - ÖWest Ham United sponsras av israeliska eToroManchester City i partnerskap med israeliska Wix

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google