Shimon Peres uppmanade Israel att drömma och innovera

Shimon Peres: ”Israel är en dröm som gick i uppfyllelse. Tillåt mig att fortsätta att drömma.”

– Av Shoshanna Solomon i Times of Israel 28/9.

Utdrag

Israels tidigare president Shimon Peres som dog i onsdags vid en ålder av 93 var inte den som tog den enkla vägen utan var alltid på jakt efter nya lösningar – oavsett om det handlade om att kämpa för fred eller att driva på för ny teknik.

Peres uppmanade Israel att omfamna innovation med tanke på bristen av naturresurser i det så kallade landet av mjölk och honung. Även om han var polariserad som politiker – hatad av vissa, älskad av andra – var han otvetydigt respekterad för sin ändlösa energi, optimism och nyfikenhet. Han trodde något skulle kunna uppnås om man verkligen försökte. Att drömma är helt enkelt att vara pragmatisk, skulle han säga.

Israel är en dröm som gick i uppfyllelse. Tillåt mig att fortsätta att drömma.

”Israel är en dröm som gick i uppfyllelse. Tillåt mig att fortsätta att drömma.”

Som premiärminister 1985 var Peres ordförande över en ekonomisk stabiliseringsplan som ledde till uppkomsten av Israels moderna ekonomi. Under sin långa resa i att definiera den aktuella staten han trodde på var han också avgörande för att främja den entreprenörskultur som definierar vad som idag är känt som Start-Up Nation. ”Under hela mitt liv har jag arbetat med att se till att Israels framtid bygger på vetenskap och teknik samt ett orubbligt moraliskt åtagande,” sa Peres i ett tal i juli när han lade grunden för Israeli Innovation Center som kommer att vara en del av Peres Peace House i Jaffa. ”De kallade mig en drömmare. Men idag, när jag ser på Israel kan vi alla se tydligt att ju större dröm, desto större spektakulära resultat.”

“Start-Up Nation,” den bästsäljande boken som dokumenterar uppkomsten av Israels högteknologiska industri, berättar hur Peres som chef för vapeninköp på 1950-talet, tillsammans med USA:s Al Schwimmer började drömma om att sätta upp en flygteknikindustri för det spirande landet. Medan andra ministrar hånade idén och sa att Israel inte ens kan bygga cyklar, fortsatte Peres med idén att starta Israels kärnkraftsindustri genom att bortse från reglerna och finansiera det utanför budgeten och arbeta med etablerade forskare. Som vice försvarsminister injicerade han pengar till försvarsforskning och utveckling vilket skapade grunden för Israels militära spetsteknik. ”Peres var en unik person i historien om Start-Up Nation och det är anledningen till att han är den mest citerade personen i vår bok,” säger Saul Singer som har skrivit boken tillsammans med Dan Senor, i en telefonintervju. ”Hans karriär täckte hela historien av nationen och han spelade en avgörande roll för att hjälpa Israel med övergången från en socialistisk, top-down, koncentrerad ekonomi till en fri marknadsekonomi med fokus på innovation.” ”Han tillbringade hela sin karriär i regeringen, men tänkte och agerade som en entreprenör när det gällde att bygga nya saker och titta framåt på nästa. Han såg alltid till framtiden och det är vad som höll honom ungdomlig,” la Singer till.

Peres uppmanade israelerna att förenas i strävan efter excellens, oavsett om det handlade om strävan efter fred, minska sociala klyftor eller att skapa teknik för att förbättra världen. ”Shimon Peres kommer att saknas stort av Israels tech gemenskap”, säger Jon Medved, en veteran av Israels högteknologiska industri och VD för OurCrowd. ”Han var en ledare med visioner och statsman som representerade det bästa av Israels kreativitet och innovation.” ”Peres var profeten i vår högteknologisk nation och en man som visste hur man läste teknikkartan ibland bättre än dem som var verksamma i området”, säger Maxine Fassberg, VD för Intel Israel.

Syftet med Peres innovationscentrum är att välkomna gäster från hela världen för att lära sig om Israels landvinningar inom den högteknologiska sfären och att sträva efter att minska klyftorna mellan den arabiska och judiska befolkningen, mellan rika och fattiga och leda till regionalt samarbete för innovation, sa Peres sade i ett tal i juli vid lanseringen av Israeli Innovation Center. ”Vi kommer att visa att innovation inte har några gränser och inga hinder. Innovation möjliggör dialog mellan nationer och mellan människor. Det gör det möjligt för alla ungdomar – judar, muslimer och kristna – att engagera sig inom vetenskap och teknik på lika villkor. Här kan vi understryka vikten av att främja fred från barndomen och vi kommer att väcka fantasin hos varje pojke och flicka för att berika sina drömmar”, sade han.

Peres också uppmanade Israels grannar att gå samman för att skapa en ”Start-Up region. ”Fred, innovation och vetenskap måste vara sfären för alla. Inte bara Israel bör dra nytta av frukten av innovation utan hela regionen”, sade han. ”Låt oss anta vägen till fred och innovation, som alltid kommer att vara bättre än krig och terror.” Han avslutade med att säga att ”Slutligen, jag har en liten begäran – Israel är en dröm som gick i uppfyllelse. Tillåt mig att fortsätta att drömma.”

Fortsättning »

Israeli Innovation Center:

Nytt Peres Center för israeliska innovationer »

Postad av on sep 30 2016. Filed under Agrikultur, Hälsa, Miljö, R&D, Senaste, Teknik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Tel AvivKartor och satellitbilder i Israel

SÖK A - ÖWest Ham United sponsras av israeliska eToroManchester City i partnerskap med israeliska Wix

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google