Israeliska forskare: Grafen kan märka och skydda mat

Allt om Vetenskap: ”Många tror att användningsområdena för grafen, den atomtunna varianten av kol, är oanat många. Men hittills har vi inte sett så mycket av det. I en artikel i ACS Nano skriver forskare från USA och Israel att de kommit på ett sätt där de med hjälp av laser kan förvandla kolrika material, som papper, kartong, kläder, kol och vissa sorters mat, till just grafen. Och vad är då vitsen med det förutom att det går att skapa snygga mönster? Jo, metoden skulle nämligen kunna användas för att märka upp exempelvis matvaror så att kunden vet var de kommer ifrån och när de tillverkades. Med lite utveckling skulle märkningen också kunna vara en sensor på själva matvaran som kan upptäcka sjukdomsframkallande mikroorganismer. Om någon olämplig bakterie växer till skulle sensorn kunna tändas.” Länk till originalartikeln »

Tillägg: Grafen är en allotrop av grundämnet kol, som till stora delar har samma egenskaper och uppbyggnad som grafit. Till skillnad från grafit utgörs grafen av en ytterst tunn skiva, endast ett atom-lager tjockt. Atomerna är ordnade i ett hexagonalt mönster, vilket ger materialet ett antal unika egenskaper utöver de som delas med grafit. Det är böjligt och mycket lätt, ett flak på en kvadratmeter väger bara 0,77 mg.

Israel världsledande inom livsmedelsteknologi »

Postad av on jul 12 2018. Filed under Senaste. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Tel AvivKartor och satellitbilder i Israel

SÖK A - ÖWest Ham United sponsras av israeliska eToroManchester City i partnerskap med israeliska Wix

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google