Intel Israel utökar personalstyrkan

Det nya Sandy Bridge Chip som har utvecklas i Israel står för 40% av de totala intäkterna för Intels bärbara processorer, sa Intel Israel chef Maxine Fassberg vid företagets årliga presskonferens vid Fab 28 i Kiryat Gat, Israel. Hon tillade att företaget skulle anställa 600 nya medarbetare under 2012. Intel Israel har idag 7800 anställda och anställde dessutom 700 nya medarbetare under 2011.

Mellan åren 1999 och 2011 har Intel Israel exporterat för US$ 22,4 miljarder, varav US$ 2,2 miljarder under 2011. Samtidigt har Intel investerat under samma period US$ 9,4 miljarder, inkluderat US$ 1,3 miljarder i statsbidrag, samt gjort upphandlingar för US$ 628 miljoner från israeliska företag och uppskattar att Intels bidrag till den israeliska ekonomin är US$ 4,1 miljarder.

Mooly Eden, ny VD för Intel Israel tillsammans med Fassberg, kommenterar den kontroversiella utnämningen av honom med följande: ”Uppdraget som VD och koncernchef bör ses som en komplimang. Det är Intels erkännande av betydelsen av företagets israeliska verksamhet. Jag återvände till Israel för expandera verksamheten. Utnämningen som VD  tillsammans med posten som  General Manager är en accepterad praxis i världen, såsom i Kina, och jag hoppas att hela laget kommer att leda Intel till att göra mer än tidigare.”

Fassberg noterade också Intels senaste produkt, Ivy Bridge som har utvecklats i Israel, kommer att produceras vid Fab 28 för den kommersiella marknaden. Förra året uppgraderades Fab 28 till 22-nanometer teknik. Hon sade att Fabs uppgradering ingår i inköpet av maskiner som utvecklades i Rehovot och Migdal Ha’Emek för US$ 364 miljoner. ”Vi tror att Intel fungerar som en skola för israeliska företag”, sa hon.

Intels Israelverksamhet har lett till grundandet av 230 företag som har anställt 250/år sedan 2006. ”När vi frågade vilket mervärde Intel har gett till den israeliska ekonomin så tror jag att detta är ett fint exempel, ovanpå exportsiffrorna”, sade Fassberg.

Eden tillade: ”Intel har investerat i 64 israeliska företag sedan 1998. Jag har inga tvivel om att i fråga om innovation, kommer vi att titta på nystartade företag, investera i och köpa dem. Jag tror också att vi också kommer att hjälpa Start-Ups som inte arbetar direkt med Intel.”

Nedan visas en video som visar en ingenjörs vardag hos Intel Israel:

av tlvisr