Från den ljusa sidan – nytt nyhetsbrev

Ett nytt intressant nyhetsbrev ”Från den ljusa sidan” har kommit ut. Bl.a. uppmärksammar man den stora exporten av drönare från Israel.

Stor export av drönare

Vid en flygmässa i Paris på 1970-talet visades det första pilotlösa spaningsplanet i montern för Israel Aerocraft Industries. Jag var där och såg ett plan som påminde om ett uppförstorat modellflygplan, med en mopedmotor och en filmkamera. Jo, det fanns också styrdon som opererades av en förare på marken. Planet fick tas hem efter varje uppdrag för att framkalla filmen, om jag minns rätt.
Från denna första prototyp har det i Israel utvecklats en stor industri med tre företag som designar och bygger förarlösa plan, s.k. drönare, för varierande ändamål och i många olika storlekar. Störst är Israel Aerospace Industries (IAI)som också bygger det största av planen, Heron TP (Hägern) med lång räckvidd, stor lastförmåga av både spaningskameror, elektronik och vapen. På andra plats kommer Elbit Systems. Israeliska drönare har blivit en stor exportartikel och denna industri omsätter nu 400 milj. dollar per år, motsvarande 2,6 mdr kronor, av vilket 80 % exporteras. IAI uppger sig ha 49 stater och regioner som kunder. IAI och Elbit siktar nu på civil användning och man utvecklar system som varnar för kollision med vanliga flygplan, vilket krävs av den internationella flygmyndigheten FDA. Drönare skulle då kunna användas bl.a. för trafikkontroll, brand- och katastrofbevakning, kartläggning, kontroll av kraftledningar, flygfrakt, mm. FTC. Kolla även på Google under ”UAV Israel”.

Mer information om nyhetsbrevet Från den ljusa sidan

Tel AvivKartor och satellitbilder i Israel

Postad av on sep 20 2013. Filed under Senaste. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Tel AvivKartor och satellitbilder i Israel

SÖK A - ÖWest Ham United sponsras av israeliska eToroManchester City i partnerskap med israeliska Wix

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google