Europe Israel Press Association om terror och säkerhet

Utdrag från Nya Wermlands-Tidningen 9/11

I somras arrangerade Europe Israel Press Association en internationell konferens i Bryssel om säkerhetsläget i Mellanöstern och om kampen mot terrorismen. Svenska Nyhetsbyrån åkte dit för att diskutera statligt användande av big data med François Heisbourg, ordförande i Londonbaserade International Institute och ordförande i the Geneva Centre for Security Policys styrelseråd.
Du talade om behovet av att använda big data. Vad är det staterna behöver göra?
– Vi måste anpassa lagarna för elektronisk datainsamling till tre drivande faktorer. Den första är den teknologiska utvecklingen. Tekniken utvecklas väldigt snabbt och det måste lagarna också göra. Det tror jag inte är så kontroversiellt men det lägger en börda på lagstiftarens axlar. Den andra faktorn är att man måste ta hänsyn till nivån på hotet. Står liv rent faktiskt på spel är det rimligt att argumentera för ett mer liberalt förhållande till att tillåta insamling av data än om hotet är av lägre karaktär. Det tror jag inte heller är särskilt kontroversiellt även om man kan argumentera mot det. Den tredje faktorn, och det är den knepiga, är att integritetsstandarden i samhället ändras kraftigt och oberoende av vad staten gör.

Israel har sedan flera år arbetat med big data. Är det något Sverige kan lära av?
– Israel har, inte bara tack vare teknologiskt försprång utan på grund av hotnivån, en mycket mer inträngande tillgång till information som produceras av israeler i Israel än vad som är fallet i exempelvis Sverige. Jag tror att det här är ett område som kommer att behöva återbesökas i närtid, även om det är högst kontroversiellt och kräver en delikat hantering. Israel, som har sina egna problem och inte alltid är oklanderligt, har gått igenom den här processen och det är viktigt att förstå hur den fungerar och vad den faktiska avvägningen handlar om ifråga om intrång å ena sidan och frihet å den andra.
Har det varit framgångsrikt?
– Det verkar så. Det finns mycket kontrovers i det israeliska samhället gällande vad staten ska och inte ska göra. Men det här är ett område som inte har skapat någon direkt upphetsning. Kontrollåtgärderna verkar uppfattas erbjuda tillräckliga garantier mot missbruk. Det är värt att studera.
Mer information »

EU kan ta hjälp av israelisk teknik för att övervaka potentiella terrorister via internet (2016) »

Postad av on nov 9 2017. Filed under Big data, Digital, Senaste, Teknik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Tel AvivKartor och satellitbilder i Israel

SÖK A - ÖWest Ham United sponsras av israeliska eToroManchester City i partnerskap med israeliska Wix

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google