Elektroniktidningen: 3D-printer för mönsterkort

Utdrag

På Productronica för två år sedan visade israeliska Nano Dimension en prototyp av Dragonfly 2020, en maskin som tillverkar mönsterkort med inkjetteknik. På årets mässa var det premiär för den kommersiella modellen. Dragonfly 2020 är inte tänkt att ersätta vanliga mönsterkortsprocesser utan ska ses som en möjlighet att snabbt tillverka prototyper eller mönsterkort som inte går att göra med konventionella processer. Mycket av tekniken i den kommersiella modellen är ändrat eller förbättrat men principen är densamma: maskinen skriver ut korten lager för lager med hjälp av inkjetteknik. Varje lager är mellan 3 och 5 µm. Det ena materialet utgör bärare och det andra är ett silverhaltigt material som används för ledare. Även det är förbättrat.
– Förra gången sade jag att de gått i samma dagis, nu skulle man kunna säga att de gått i samma skola, säger Simon Fried som är medgrundare och affärsutvecklare. De två materialen är därmed kompatibla med varandra vilket bland annat innebär att man inte behöver oroa sig för att korten exempelvis delaminerar i varmluftsugnen när komponenterna ska lödas fast.

Den nya modellen ryms inte längre på skrivbordet vilket bland annat beror på att materialbehållarna blivit betydligt större och att det finns utrymme för att stoppa in fler funktioner framöver. Dessutom har maskinen blivit enklare att sköta. En sak som bidrar till det är att förbrukningsmaterialen fått en betydligt längre hållbarhet, förbättrad till ett halvår.
– Vi tillverkade 16 stycken av den första modellen och har lärt oss mycket av pilotanvändarna.
Två av de tidiga kunderna är kontraktstillverkaren Jabil och universitetet i Sydney. De använder maskinen på delvis olika sätt. Jabil har den för att snabbt få fram prototypkort eller tillverka korta serier medan forskarna i Australien bland annat testat möjligheten att bygga en elektromagnet i tre dimensioner på ett sätt som inte är möjligt med andra tekniker. Mer information »

Israelisk 3D Printing Technology hjälper kirurger att separera siamesiska tvillingar (2017) »

Postad av on nov 18 2017. Filed under 3D, Teknik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Tel AvivKartor och satellitbilder i Israel

SÖK A - ÖWest Ham United sponsras av israeliska eToroManchester City i partnerskap med israeliska Wix

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google