Due diligence- företagsbesiktningen som minskar riskerna vid ett bolagsköp

Due diligence- ”företagsbesiktningen” som minskar risken för bolagsköp

Inför ett företagsköp utför köparen tillsammans med sin företagsmäklare en sk. due diligence – företagsbesiktning. Det yttersta skälet för att genomföra due diligence är att minska  risken vid ett företagsförvärv. Även om 99% av företagssäljare är seriösa och har gjort sitt bästa för att presentera sitt företag sakligt så går det inte utan egen kontroll göra ett förvärv då en köpare behöver minimera sin risk så långt det går. Inför due diligence är det viktigt att säljaren är förberedd så att allt är transparent med finansiella rapporter m.m. Om det vid due diligence till exempel visar sig att företaget har färre kunder än vad säljaren har uppgivit kommer företagsmäklaren för köparens räkning förhandla om köpeskillingen för att hamna på en mer skälig nivå. Eller kanske visar due diligence stora brister inom företaget och affären pausas eller stoppas och därmed har köparen tack vare due diligence tagit bort en eller flera onödiga risker. En företagsmäklare arbetar på både köp- och säljsidan men aldrig på båda sidor i en och samma affär.

Avslutningsvis, om man funderar på att istället slå ihop sitt företag med något annat är det några inledande frågor man behöver ställa sig, då sammanslagning inte är rätt tillväxtmetod för alla. Sammanslagningen måste passa bra strategiskt och ha en bra strategisk grund, till exempel marknaden – kunder, plats, marknadsnisch, ny teknik, eller kompetent personal, vilket kan skapa strategiskt värde och göra ett förvärv eller sammanslagning intressant.

 

Av John Lidén, företagsmäklare och marknadsförare.

Postad av on maj 8 2021. Filed under Publicerat. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google
Logga in | Copyright Israelinnovation.se 2021