Utrikespolitiska institutet (UI) om Israels olja: ”Moses hittade rätt”

Den kloka slutsatsen från UI gällande Moses är ju trevligt att läsa och artikeln handlar om israelisk olja, extremt mycket olja. Så mycket olja att Israel inte har en chans att kunna använda allt själv inom en överskådlig tid, utan en hel del kommer att gå på export. Med stor sannolikhet uppgår Israels skifferbaserade olja till ca 250 miljarder fat vilket gör att landet kontrollerar världens 3:e största potentiella tillgång avseende skifferbaserad olja.

Här följer ett utdrag från UI:s artikel som börjar med att ”När Moses under flykten från Egypten ledde israeliterna ut ur Sinaiöknen beordrade han dem att ta till vänster, varefter de hamnade i vad som i dag är Israel.
I modern tid har mer än en jude klandrat Moses för att ha anfört sitt folk till den enda platsen i Mellanöstern som inte har någon olja.

Men i dag tycks det som att Moses hittade rätt. Enligt det World Energy Council, WEC, ett ledande globalt energiforum, förfogar Israel sannolikt över världens tredje största tillgångar på skifferbaserad olja: cirka 250 miljarder fat.
Mer än så har bara USA med cirka en biljon fat potentiellt utvinningsbar skifferolja och Kina med kanske en tredjedel så mycket.

Det allra mesta av denna oljeskatt finns i den cirka 250 kvadratkilometer stora så kallade Shfelasänkan mellan Jerusalem och Gaza – det vill säga oljan finns i vad som folkrättsligt är staten Israel, inte på de ockuperade palestinska områdena.

Som om detta inte vore nog har på senare år mycket stora gasfyndigheter upptäckts i östligaste Medelhavet och börjat exploateras, bland annat av Israel.

Skulle WEC:s siffror för Israel stå sig kommer det ekonomiska styrkeförhållandet mellan den judiska staten Israel och omkringliggande muslimska länder att förskjutas dramatiskt.

Hur statsledarna i olje- och gasjättar som Saudiarabien, Irak, Förenade arabemiraten eller Iran kommer att bemöta de nya energiutmaningarna från Israel blir minst sagt spännande att se. Rimligen borde priserna på såväl olja som gas stabiliseras och rentav sjunka, åtminstone i fasta priser, på grund av de nya fyndigheterna.

Det kan skapa allvarliga problem för det saudiska kungahuset att fortsätta med sin slösaktiga statshushållning som konserverat Saudiarabiens medeltidsmässiga samhällsstruktur. Och ayatollornas Iran kan med stagnerande energiintäkter tvingas skruva ner på sina ambitioner att bli hela Persiska viken-regionens dominerande stormakt.”

Artikeln i sin helhet

 

Israelinnovation.se notiser om israeliska olje- och gasfyndigheter:

1. Israels gasexport värd US$ 100 miljarder till statskassan

2. Tydliga tecken på gas vid Karish 1

3. Norska Statoil intresserat av Israels olje- och gastillgångar

4. Israel, Grekland och Cypern ska försöka upprätta en energikorridor

5. University of Haifa har upptäckt gasläckor i Haifas bukt

6. Noble Energy planerar att leverera 750 miljoner kubikfot gas per dag från Leviathan-fätet

7. Israels Miljödepartement avsätter NIS 22 miljoner för bekämpning av e.v. föroreningar från offshore-borrning

8. Nya israeliska gas- och oljefyndigheter 2013?

9. Israel invigde LNG-boj – inom några veckor har bojen sparat landet 500 miljoner shekel

10. Oljeborrning på Yam 3 återupptas

[googlemaps width=620 height=300]

Postad av on jun 6 2013. Filed under Olja & Gas, Svenska tidningsartiklar, Teknik. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. Responses are currently closed, but you can trackback from your own site.

Sök i arkivet

Via månad/år
Via kategori
Sök via Google
Logga in | Copyright Israelinnovation.se 2021